az egyik kedvenc levesem, mondjuk attól függően éppen mit kívánok minden étel lehetne az..?
Ezt a levest eltudod készíteni hidegen vagy melegen is. A bodza ugyan már levirágzott, viszont amit készítettünk otthon belőle; az isteni házi bodza szörpöt használjuk hozzá mind a két esetben.
Először is vékonyra vágott hagymát pirítunk (én kókusz zsírt használtam) majd rádobjuk a kockára vágott zellert, sárga és fehér répát kicsit megfonnyasszuk és a zöldbab háromnegyedével majdnem készre főzzük. Krémesre turmixoljuk és utána sűrítjük attól függően, hogy mennyire szeretnénk, hogy sűrű krémleves jellegű legyen. Ennél a változatnál én ,,semleges,, ízű növényi tejszínt használok, és miközben rottyantok rajta még egy kicsit, belerakom a megmaradt zöldbabot. Sózom, kis fehér bors és rakok bele finomságos bodza szörpöt. Nem intenzívre ízesítetem vele csak annyira, hogy kapjon egy kis extra ízt.. ha kissé kihűl mehet bele a citrom az is csak éppenhogy és persze a friss kapor.
A hideg változat ; szinte ugyanígy készül de kókusztejszínnel és jóval több bodzaszörppel -bodzavirággal díszítve.
Behűtve valami eszméletlen ízhatást tud produkálni.
Hozzávalók;
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 zeller
2 burgonya
60 dkg mirelit zöldbab
1 csomag kapor
2 dl tejszín
só, fehér bors, citrom, bodzaszörp ízlés szerint
Tippek;
Burgonyával is sűríthetsz ilyenkor a zöldbabbal együtt rakd fel főni.
Én nem szoktam szétfőzni a zöldségeket, hogy több jóság maradjon meg bennük- inkább több időt szánok a turmixolásra.
A zöld fűszereket mindig a végén rakd bele, így marad legintenzívebb az íze.
Egész-ségetekre
Szeretettel: VegánVera