Szurcsik József: Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem általános rektorhelyettese, az MMA rendes tagja.

Művészcsaládban nőtt fel, édesapja Szurcsik János festőművész, édesanyja Sárkány Anna gobelinművész. Szobrász szakon végzett a Tömörkény István Gimnáziumban, majd a Képzőművészeti Főiskolán 1985-ben szerzett diplomát sokszorosító grafika szakon. 1988-ban Derkovits-ösztöndíjat kapott. A képzőművészet szinte minden ágával foglalkozik, sokoldalú művész: litográfiákat, szitanyomatokat, rézkarcokat, pasztellképeket, ceruza- és tollrajzokat készít. Nagyméretű akril-olaj képeket fest, de kísérletezik a térrel is, színes, plasztikus vászon képeket, papírinstallációkat, fa és fém kisplasztikákat, festett szerszámszobrokat alkot. Díszlet- és könyvtervezéssel, valamint illusztrációkkal is foglalkozik.

 

Így ír róla Sinkó István művészeti író:

„Szurcsik József életműve a „képes beszéd”, az allegóriák és jelképek világa. Olyan, egyre változatosabb eszköz- és gondolatrendszert épített és épít tovább, mely a magyar festészet – a magyar képzőművészet – nagy látomásos, váteszes alkotói sorába emelik. Ugyanakkor huszadik–huszonegyedik századi művészként e drámák fonákját, ironikus voltát is megmutatja grafikáin, képein, tárgyain. Ezzel a teljesség, a világlátás sokszínűsége felé indítja el nézőit. Így nem csupán a virtuózt, a kiváló alkotót, de a fontos gondolatok derűs, ám nem kevésbé komoly megfogalmazóját is tisztelhetjük benne.”

 

Az elmúlt két év során, a világjárvány kezdete óta máig tartó, nyomasztó időszakban készített képeit mutatja be a művész a Danse Macabre című kiállításán az óbudai Selyemgombolyító épületében, az Országút Galériában. (1035 Budapest, Miklós tér 1.) A művek kisméretű, papír alapú akril festmények, illetve grafikai munkák, rajzok, kollázsok, melyek túlnyomórészt a legegyszerűbb eszközökkel készültek: ceruzával, filctollal, tollal és tussal.

 

A kiállítás megnyitóra készülve a művész műtermébe látogattunk, ahol megtudtuk tőle, hogy számára nagyon fontos, hogy rugalmasan változtasson anyagot, technikát, eljárást, mindig abban tudjon kiteljesedni, ami az adott témához leginkább passzol.

Ajánljuk figyelmedbe az interjút: https://youtu.be/sZh8rcC6U4M

 

A kiállítás március 28-án 17 órakor nyílik az Országút Galériában.
Megtekinthető: 2022. április 23-ig

 

További információ, interjú készítésre, forgatásra jelentkezés:

Vas Mónika marketingvezető-lapmenedzser * lapmenedzser@orszagut.com * +36 30 566 3097