Aki ma válaszolt: Rhoda Scott

Két élő legenda lép színpadra 2022. szeptember 11-én 18 órakor a Dohány utcai Zsinagógában. Rhoda Scott, a  “mezítlábas királynő” és Dés László elsőként kápráztatják el együtt zenei zsenialitásukkal a közönséget.

A híres dzsesszorgonista exkluzív kulisszatitkokat árult el nekünk a koncertről, Dés Lászlóval való közös együttműködéséről, életéről és személyes preferenciáiról.

Egyike voltál azon kevés jazz zenésznek, aki Magyarországon zenélt, amikor még a vasfüggöny mögött voltunk. Nagyon örülünk, hogy hamarosan újra ellátogatsz kishazánkba. Mesélnél nekünk a magyarországi látogatásaidról, főként az elsőről?

RS: Természetesen. Először a televízió miatt jöttem Magyarországra, Budapestre. Soha nem jártam ehhez hasonló országban. Csodálatos Magyarország, sok helyen megfordultam. Volt szerencsém elmenni magyaros éttermekbe, ahol cigányzenét is hallgathattam. Budapesti templomokat is meglátogattam. Egyszer beültem egy szentmisére és lenyűgözött a végén elénekelt ének. Annyira szép volt, hogy egy kis papírra jegyzeteltem a dalt. A szentmise után, vacsora közben elénekeltem a lejegyzetelt dallamot, remélve, hogy az utazásszervező meg fogja tudni mondani mi ez a csoda. Az asztalnál mindenkit
ámulatba ejtett a csodálatos hangzás és a koncertmenedzsment igazgatója egyből felkiáltott: „Ez a magyar nemzeti himnusz!” Gyönyörű ének.

Beszéljünk az új együttműködésről a magyar legendával, Dés Lászlóval. Hogyan találkoztatok és hogyan döntöttetek a közös munka mellett? Illetve a földrajzi távolságok miatt hogyan lehet egy ilyen közös koncertre felkészülni?

RS: Dés László Úrral még nem találkoztam személyesen, de kölcsönösen nagyra becsüljük és elismerjük egymást. Amikor lehetőség nyílt arra, hogy együttműködjek vele, nem volt kérdés, hogy elfogadjam-e a felkérést. Nagyon szeretem, amit csinál, és alig várom, hogy együtt zenélhessünk. Amúgy videókonferencián keresztül készülünk a 2022. szeptember 11-ei koncertre.

Alig várjuk, hogy együtt lássunk a színpadon Dés Lászlóval. Mit fogunk hallani tőletek?

RS: Játszunk néhány saját szerzeményt, néhány alap darabot és talán egy-két magyar dal is lesz, de az legyen meglepetés! Koncertünkön sok improvizáció is lesz majd.

A koncert helyszíne a Dohány utcai Zsinagóga, ahol már volt koncerted. Inkább ilyen helyen vagy nagy stadionokban szeretsz koncertezni?

RS: Imádtam a Zsinagógában játszani, amikor utoljára ott koncertezhettem. Előtte még soha
nem játszottam Zsinagógában, szóval nagyon érdekes volt számomra. Azonban bárhol is legyen a helyszín, igyekszem érezni a jelenlévő rezgéseket, és ráhangolódni a légkörre. Őszintén nem számít nekem a helyszín típusa. Egy kis jazzklub ugyanúgy inspiráló lehet, mint egy stadion, katedrális vagy zsinagóga. Szeretem megosztani a zenémet, bárhol is legyek.

Terveztek még több közös koncertet vagy ez egy egyedülálló lehetőség, hogy együtt láthassunk benneteket Dés Lászlóval?

RS: Meglátjuk, hogy lesz-e folytatás, egyelőre ez egy egyedülálló koncert.

Ki inspirál téged?

RS: Manapság sok Mozartot hallgatok. Chanson française-t is bármikor hallgatok (Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Jacques Brel stb.) továbbá Ella Fitzgerald és Sarah Vaughan akik igazán inspirálnak engem. Szeretem a gospel zenét is.  Richard Smallwood a kedvenc gospel zeneszerzőm. A jazz is inspirál engem. Van egy kedvenc felvételem Dave Brubecktől (Jazz Goes To College), amit főiskolás koromban fedeztem fel és arra tomboltam leginkább akkoriban. Thad Jones, Thelonious Monk, Count Basie, mind inspirálnak.

Sokszor fordultál meg itt, kishazánkban. Mi a legszebb emléked Budapestről?

RS: Csodálatos emlékeim vannak a magyar közönségről. Amikor először játszottam az Erkel Színházban az első dallamok után olyan csend volt, hogy ezt gondoltam magamban: „Jaj, nem hiszem, hogy a közönség értékeli a zenémet.”, de amikor befejeztem az első dalt, dübörgő tapsvihar hallatszott. Ez nagy meglepetés volt számomra, soha nem tapasztaltam előtte ekkora lelkesedést.

Mit fogsz biztosan csinálni Magyarországon szeptemberben?

RS: Sétálni fogok a Vörösmarty utcán, megállok majd egy cukrászdában rétest enni és magyar almát is biztosan fogok enni. Imádom a magyar almát!

Mit szeretnél üzenni a magyar rajongóidnak?

RS: Nagyon örülök, hogy visszatérhetek Magyarországra, hiszen az évek alatt kialakult iránta egy szeretet kötelék, ami szüntelenül tart, köszönöm Nektek. Nagyon köszönöm a támogatásotokat!

Riporter: Varga Réka-Blanka