Szenvedélyes Kaland a József Attila Színházban

A József Attila Színház Stúdió színpadán 2022. október 7-től megtekinthető Márai Sándor Kaland című műve. Ez a kaland nem hétköznapi értelemben vett kaland, ahogy általában gondolná az ember. Mindenkinek volt, van, lesz „kalandja” a boldogságban, a boldogsággal.

A boldogság az az életérzés, ami nehezen vagy nem megtartható. Aki szerencsés, több ilyen pillanatot élhet át. Sok-sok boldog pillanat olyan, mint egy kaland.

 

Kiss Csaba bensőséges rendezésében, ahol szinte érintésnyire vannak a nézőktől a színművészek. A rendező úgy nyilatkozott:,, Ez a darab egy krimi, mert folyamatosan olyan dolgok derülnek ki, melyek megváltoztatják az egész történethez való viszonyunkat. Fordulatokkal teli, újabb szempontok látnak napvilágot és fergeteges viszonyok is húzódnak a háttérben. Két szerelem titkokkal és árulásokkal teli története. A szerelem mellett megjelenik a karrier a vagyon és a siker is. A társadalom felső szintjén élő ember hétköznapi életének problémájába lát bele külső szemmel a néző párhuzamot húzva a saját problémájával is.  Szívből ajánlom a Márai rajongókon túl a fiatal közönségnek is. Mert a szakítás és elválás fájdalmán túl bele látnak szüleik generációjának életközepi konfliktusaiba is. Mi a boldogság és mikor jön el.”

 

A Kaland egy elit magánrendelőben játszódik. A főszereplő Dr. Kádár Péter professzor (Quintus Konrád) minden tekintetben sikeres. Szakmai karrierje az egekbe szárnyal, fiatal felesége, Anna (Kovalik Ágnes) pedig irigylésre méltóan gyönyörű. Ám tökéletes élete épp azon a napon hullik darabjaira, amikor kinevezik az egyik legnevesebb klinika vezetőjévé. A gyémánt ragyogással teli édes élet üres, apró, színtelen üvegszilánkká törik.

 

A „Kaland” a szerelem, a hűség, a hűtlenség, a karrier, a hivatástudat, a siker és a bukás drámája. Egyben gyönyörű igazi szerelmi történet is. Mindenki mástól várja a boldogságot. Lehet boldognak lenni a családunkban, a munkánkban, a hivatásunkban karriertől, esetleg a sok pénztől is. Egész életünk folyamán boldogságra vágyunk. De nehezen sikerül. Mindenki csak boldog pillanatokat él meg, és a boldogság kék madarát egy-egy pillanatra éri el.

Az élet igazi nagy kaland. Amit Kádár professzor monológja elárul:

Kádár:,,Boldog? Mit jelent az… Éltem… Ennyi az egész.”

Szereplők:

Quintus Konrád, Kovalik Ágnes, Pikali Gerda, Lábodi Ádám, Újvári Zoltán, Zöld Csaba, Molnár Zsuzsanna