Aki ma válaszolt: Nick Phoenix

Interjú Nick Phoenix-szel, a Two Steps From Hell zenekar egyik alapítójával a 2023. szeptember 27-i budapesti koncertjük előtt. A koncert a Papp László Sportarénában lesz.

Milyen személyes vagy művészi élmények inspirálták a zeneszerzés iránti szenvedélyét és a zenei pályafutása kezdetén?
Hat évesen kimondottan nyaggattam a szüleimet, hogy vigyenek el zongoraórákra. Bár nem vagyok biztos benne, honnan jött az ötlet, de a családom szerette a zenét. Sok klasszikus zenét, dzsesszt és rockot hallgattunk. A 70-es és 80-as évek aranykorában nőttem fel, tehát két fő áramlat, a rock és a klasszikus zene is mélyen befolyásolt.

A zenéje gyakran hordoz epikus hangzást. Hogyan talál egyensúlyt a hangszerelés és az érzelmek között, hogy zenéje ennyire hatásos legyen?
A 90-es években, Los Angeles-i szerkesztők olyan zenét kerestek a filmelőzetesekhez, ami izgalmasabb, nagyobb és tömörebb volt minden szempontból. A filmzenék általában túl lassúak és vontatottak voltak számukra. Öten voltunk, én meg még négyen, akik a megfelelő időben és helyen voltunk, és létrehoztunk egy új műfajt, a filmzenének nevezett zenét. Thomas és én később átalakítottuk a filmzenei műfajt valami érdekesebbé . Ezt a műfajt ma már epikus zenének nevezik. Úgy gondolom, hogy a filmzenék maximális hatása és érzelmi töltete formálta az epikus zenét. Mindig tisztában vagyunk azzal, hogy ezeknek a daloknak amolyan  nagy pillanatoknak kell lenniük.

Milyen kihívásokat jelentett a koncertekre való felkészülés és a fellépések, és van-e olyan különleges pillanat a koncertek során, amely mindig emlékezetes marad?
A Tomek Productions és a Semmel Concerts gondoskodik a lehetetlen feladatról, hogy megszervezze a koncertjeinket. A legutóbbi koncertünk a Wackenben felejthetetlen volt. 65 000 metálrajongó, akik tényleg szerették a zenénket, fantasztikus volt! Magyarországon a Green Stage Produkció gondoskodik rólunk.

A zenéjük gyakran közvetít erőteljes érzelmeket, amelyek mélyen rezonálnak a hallgatókkal. Hogyan teremt kapcsolatot a közönséggel a koncerteken?
Voltaképpen a  színpadon lévő 60 fantasztikus  ember és zenész  teremti meg a kapcsolatot. Mindannyian annyira fantasztikusak. Az érzelem mindenkiből árad jön, és felerősödik, amikor együtt dolgozunk. Leeshetnénk vagy megehetnénk akér egy szendvicset, és a muzsika  az nem áll le … mindig folytatódna.

Hogyan fogadta a rajongói közösség a zenekart az elején, és mi az a legemlékezetesebb visszajelzés, amit a hallgatóktól kaptak?

Nagyon kedves közönségünk van. Nem panaszkodnak sokat:-). Viccet félretéve, sok komment érkezik hozzánk, amelyekben az áll, hogy a Two Steps zenéje inspirálja és célt ad nekik.

A Two Steps From Hell zenéjének széleskörű felhasználása a különböző médiumokban hogyan befolyásolta Önt és a komponálási megközelítését?

Mi először kizárólag filmelőzetesekhez írtunk zenét. Most már saját magunknak és rajongóinknak írunk zenét. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen közönségünk van. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy zeneileg gazdagabbak és merészebbek legyünk. A média számára írni néha korlátozó lehet.

A zeneszerzési folyamatot hogyan osztja meg a munkatársával?

Próbálom minden darabot másképp megírni, mint az előzőt. Melódiákat írok az akusztikus zongorámon. Elkészíthetek egy epikus dob “ágyat” 15 vagy 20 ütőhangszerrel, és onnan kezdek. Gyakran írok blokkosított, kidolgozatlan vonósrészleteket, hogy megtaláljam a dallamot. Vagy egyszerűen csak elkezdem ütni a teljes vonós szekció Spiccato patch-ét a billentyűzeten, és onnan indulok el. Ha  például sötétebb hangulatú zenét írok, lehet, hogy alacsony rézfúvókkal kezdek. Gyakran használok vizuális elemeket is inspirációként. Egy sorsdöntő jelenet vagy egy akció jelenet egy filmen kikapcsolt hanggal ötleteket ad nekem.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve, és milyen izgalmas projekteken dolgozik jelenleg, amire a rajongók számíthatnak? Van-e üzenete a magyar közönség számára?

Mi nem tervezők vagyunk. Csak meglátjuk,  hogy mi jön,  szeretjük a spontán dolgokat. A magyar közönségnek üzenem: “We Will Rock You”.

jegyek a budapesti koncertre: https://www.eventim.hu/hu/jegyek/two-steps-from-hell-live-2023-budapest-papp-laszlo-sportarena-595121/event.html?fbclid=IwAR3hI4vVeMska4Nvy3jlOBNIV9MRTayHo5SO6PiZltN5Q7_4QLxC2GHkqFw